Peki ya gelecek?
Geleceği hayal etmeye devam edin ve çocuğunuzu daha fazlasını yapması için cesaretlendirin. İşitme kaybı, çocuğunuzun yaşamın tüm güzelliklerinin tadını çıkarmasını engellememek zorunda değil.
Hayallerinizden ve isteklerinizden vazgeçmeyin
Tıpkı her ebeveynde olduğu gibi sizin de çocuğunuz için hayalleriniz ve istekleriniz var. Çocuklarımızın başarılı ve diğer çocuklar ile eşit fırsatlara sahip olmalarını isteriz. Çocuğunuzun gelişimini mümkün olan en iyi şekilde destekleyebilmeniz için, hayallerinizden ve isteklerinizden vazgeçmeyin. Oticon’un misyonu, işitme kaybı olan her çocuğa daha iyi bir gelecek sağlamaktır. Ortak hedefimiz ise, olmak istediği kişi olabilmesi ve tam potansiyeline ulaşabilmesi için çocuğunuza ihtiyaç duyduğu imkânları sağlamaktır.
Sevgi ve cesaret verin
Çocuğunuzu sevin, kabul edin ve cesaretlendirin. İyi iş çıkardıklarını zaman onu övün. Çocuğunuz sizinle küçük bile olsa bir şeyler paylaşmak istediği zaman ona kulak verin. Sevgi dolu ve önemseyici nitelikte olan bu tür eylemler, çocuğumuzu etkiler ve onun rahat hissetmesini ve kendine güvenmesini sağlar. Kendisini işitebilen insanların dünyasından dışlanmış hissetmemesi ve hayatın sunduğu tüm olanaklardan rahatça faydalanabilmesi için ona güven verin.
Çocuğunuza güç verin
Çocuğunuza sabır, sevgi ve güvence vererek onu mümkün olduğunca duyabilen bir çocuk gibi yetiştirmeniz önemlidir. Çocuğunuzun kardeşleri ile eşit şartlarda olabilmesi için ona ailede sorumluluklar vermeniz ve sizinle çeşitli etkinliklere katılma özgürlüğünü sağlamanız önemlidir.
Yeteneklerimizin ve sosyal becerilerimizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, yaşamda hem başarılar hem de başarısızlıklar yaşamamızı gerektirmekle beraber, gerekli dersleri alabilmemizi sağlayan desteği görmemize de bağlıdır. İşitme kaybı olan çocukları olan birçok ebeveyn, koruma ve beklenti arasında denge sağlamakta zorluk çekmektedir. İyi bir örnek olarak ve adil taleplerde bulunarak çocuğun gerçek dünyaya hazırlanması son derece önemlidir. Çocuklar, fiziksel bir engelleri olsa bile, büyüdüklerinde güçlü, bağımsız ve kendilerine güvenen yetişkinler hâline gelmelidir.
İşitme kaybı olan bir çocuğu yetiştirirken bir diğer önemli nokta, işitme kaybı ile ilgili sorumluluk alması yönünde onu teşvik etmektir; çünkü. Örneğin, çocuğun neden işitme cihazı kullandığını anlaması sağlanabilir ve işitme cihazlarının nasıl çalıştığı öğretilebilir.